Molts vins tenen una història.
No tots tenen alguna cosa a dir.
El nostre producte reivindica l’ofici ancestral de la pagesia, dona homenatge a la màgia calcària del territori, evoca el sabor complex i sincer dels vins i caves de sempre.
La finca:
Can Tutusaus
La finca està documentada des de 1349. En la masia actual de Can Tutusaus l’activitat vitivinícola s’inicia el 1729, data del cup on actualment encara hi fermentem els nostres vins negres, havent sofert diverses modificacions.
D’ençà del segle XVIII a la nostra arribada, a les acaballes del segle XX, la finca restà adormida i en una calma que només la natura entén. L’any 1986 la nostra família decideix donar un nou impuls i revifa l’essència primitiva de Can Tutusaus, la cultura del vi.
Joan Badell i Badell seduït amb un tros de món familiar i misteriós que l’enamora comença a embotellar els primers vins. Ha transmès la passió a la nova generació, que s’encomana del somni d’embotellar la terra. El nou projecte neix l’any 2001.
VallDolina s’identifica amb el territori amb l’objectiu que els nostres vins ofereixin una expressió sensitiva del paisatge que ens envolta, amb la idea de determinar les diferents tasques seguint el calendari lunar tal com havien fet els nostres avis i alhora emprar els conceptes agrícoles el màxim de respectuosos amb el medi ambient.
El nostre
equip
Som l’Anna i el Raimon, viticultors-elaboradora i enòlegs.
Compartim horitzó i mirada, la llibertat d’aprendre. La nostra proposta és fer vins elegants i frescos des d’una viticultura empàtica, personalitzada i sensible en ecològic. L’objectiu és reivindicar l’ofici de pagès, recuperar tots els usos de la finca i donar un valor afegit al territori. En aquest viatge, hem après que cal parlar d’història i de terrer, de com escoltem el batec de la vinya, de com abracem el paisatge i de cuidar aquest llegat perquè els fills tinguin futur.
Amb en Josep al capdavant, fem possible que el treball sigui sempre en equip. Som els tres els que embotellem tot això de la finca i ens dediquem a escoltar la natura, a lluitar contra el senglar, a refer marges i desbrossar, a reinjectar, a collir espàrrecs i algun bolet, a fer tastos a la vinya, a desgorjar, etiquetar i tot allò necessari perquè l’ànima del vi esdevinguin les persones.
L’entorn: el Massís
del Garraf
El Massís del Garraf és una gran massa calcària pertanyent a l’extrem meridional de la Serra Litoral, limitat pel mar Mediterrani i les planes del Penedès. És un paisatge de petits turons, valls profundes i vessants escarpats.
L’accidentada geografia fa que la viticultura es cultivi en petites parcel·les sobre sòls argilo-calcaris, produint rendiments baixos però d’alta concentració. En general són sòls pobres en matèria orgànica, poc profunds amb continguts variables d’argila sobre un llit de pedra calcària, amb presència d’algun fòssil i d’una textura permeable però amb bona capacitat de retenció d’humitat.
El clima és típicament Mediterrani temperat; més de 300 dies de sol l’any, pluges concentrades a la primavera i tardor i amb estius calorosos i secs. La proximitat al mar aporta una brisa humida i refrescant, la Marinada, que beneficia a la vinya temperant i perllongant el cicle maduratiu del raïm, afavorint la concentració de sucres i la maduresa polifenòlica.
Aquesta especificitat del territori aporta als vins uns atributs específics, podent obtenir vins d’altíssima qualitat i un llarg potencial de guarda gràcies a l’alta acidesa que el terrer els aporta com a agent protector.
L’origen del nostre
nom: VallDolina
Dolina: femení. Geomorfologia. És una depressió (cavitat, pou o clot natural) que en la superfície pren una forma més o menys circular i cònica en profunditat que es produeix a les regions càrstiques a causa del procés de la carbonització de la calcària.
El nom VallDolina pren aquesta formació geomòrfica tan especial com a tret distintiu de la ubicació del nostre celler, entre el Massís del Garraf i les muntanyes de l’Ordal, com un referent d’identitat local i lligada al terreny que alimenta les nostres vinyes.
La nostra
vinya
L’emplaçament de les nostres vinyes familiars és al Massís del Garraf i es caracteritzen per uns sòls de naturalesa calcària de poca profunditat amb un important component mineral, fet que en limita la producció. Aquest fet identifica terrer i origen.
Entenem la viticultura com l’art d’expressar les singularitats d’un paisatge a través del vi.
El fet de cultivar en terrasses de pedra en sec fa que les parcel·les siguin petites i que cada una d’elles siguin un univers sencer, formant un mosaic de feixes i camins, arbres i conreus en aquest particular paisatge agro-forestal Practiquem una viticultura de secà i cultivem de forma responsable per a preservar l’equilibri i la biodiversitat.
En el sòl hi realitzem un parell de llaurades l’any com a tasca necessària per a esponjar-lo i evitar al màxim l’erosió, conscients d’estar influenciats d’un clima Mediterrani on els estius acostumen a ser extrems.